Шведські та фінські вчені дійшли висновку, що пиво допомагає запобігти розвитку хвороби Альцгеймера — алкогольний напій сповільнює накопичення бляшок амілоїдів. Однак ні механізму цього впливу, ні ролі конкретної дози напою поки не встановлено. Про відкриття повідомляється в журналі Alcoholism: Clinical and Experimental Research, коротко про нього розповідає Popular Scienc.
Вчені розглянули зв’язок між вживанням різних алкогольних напоїв та накопиченням бета-амілоїдів у головному мозку.
Усього було обстежено 125 чоловіків віком 35-70 років із Фінляндії, які померли від різних причин.
Оцінювалося вживання алкоголю (за анкетами, які заповнювали родичі померлих), концентрація бета-амілоїдів (за зрізами мозку) та наявність четвертої ізоформи аполіпопротеїну E – найважливішого генетичного фактора ризику хвороби Альцгеймера (за ДНК, витягнутою із зразків м’язової).
Концентрація бета-амілоїдів з віком збільшилася у всіх обстежених, проте вживання пива суттєво знизило її.